Zorgeloos het water op met je boot

Vaarseizoen; klaar voor de start

We mogen weer! Zodra de zon en blauwe lucht zich vaker laten zien, ontwaken vaardromen. Klaar om te vertrekken?

Is een bootverzekering verplicht?

Genieten van je boot gaat net wat makkelijker als je weet dat je goed verzekerd bent. Maar is je boot verzekeren verplicht? Dat is afhankelijk van je situatie en dus is een eenduidig antwoord niet te geven. In de basis is het zo dat er in Nederland geen wet bestaat die je verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Maar verstandig is het zeker wel.

Waarom je boot verzekeren?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarbij is het de afgelopen jaren alsmaar drukker geworden op de Nederlandse wateren door de groeiende populariteit van het varen. Alleen al daarom is het verstandig een bootverzekering af te sluiten. Er zijn ook nog andere voordelen:

  • Een gewone aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is vaak niet voldoende. Bepaalde boten zijn zelfs uitgesloten van de AVP. Dit wordt bepaald door het aantal pk’s én de m2 (lengte x breedte) van de boot. Schade kan aardig in de papieren lopen. Met een bootverzekering heb je de juiste dekking.
  • Schade door diefstal, inbraak of beschadiging aan je boot of de inboedel is ook niet meeverzekerd op je woonpakket. Door een goede bootverzekering te sluiten voorkom je teleurstelling.

Soorten verzekeringen

Een bootverzekering kun je bij meerdere verzekeraars afsluiten. Bij bijvoorbeeld Nationale-Nederlanden zijn er drie verschillende soorten dekkingen. Dit zijn Aansprakelijkheid, Beperkt casco en Volledig casco. De dekking Aansprakelijkheid vergoedt schade die je met je boot aanricht bij anderen. Schade aan je eigen boot valt hier niet onder. Met Beperkt casco is ook schade aan je eigen boot, bijvoorbeeld bij diefstal en inbraak, meeverzekerd. Volledig casco is de meest uitgebreide dekking.

Naast alles wat vergoed wordt onder Aansprakelijkheid en Beperkt casco, vergoeden ze bij Volledig casco ook de schade die het gevolg is van een aanvaring of ieder ander van buiten komend onheil. Maar ook schade die het gevolg is van gebreken aan je eigen boot, bijvoorbeeld doordat je motor afslaat, is gedekt.

Hieronder laten we enige verschillen tussen de dekkingen zien. En wil je helemaal precies weten wat ze wel en niet vergoeden, bel ons dan voor meer informatie.

Het aanvullend verzekeren van je boot is ook mogelijk. De volgende aanvullende dekkingen zijn bij Nationale-Nederlanden mogelijk:

  • Rechtsbijstanddekking. De rechtsbijstanddekking ondersteunt bij geschillen over bijvoorbeeld garantie of onderhoud. Is er sprake van vervolging door een strafbaar feit dat te maken heeft met je boot? Ook dan kun je rekenen op rechtsbijstand.
  • Ongevallendekking. Vindt een ernstig ongeluk plaats op je boot? Dan ben je met de ongevallendekking verzekerd. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de variant die je kiest.
  • Dekking verhuur tussen particulieren. Bij de volledige casco bootverzekering is het mogelijk om een extra dekking voor de verhuur te nemen. Ook is de aansprakelijkheid van de verhuurder naar de huurder is dan meeverzekerd. 

Meer weten?

Wil je met een gerust hart het water op? Sluit dan een bootverzekering af. 
Onze adviseurs particuliere verzekeringen Noor Bolk, Mirjam Blokhuis en Carla Analbers helpen je graag.
Loop gewoon even binnen voor een afspraak of bel of mail ons.
Graag tot snel ⛵🚤

Telefoon: 0541662565
Email: info@bolkassurantien.nl

© Copyright Bolk Assurantiën  
Ontwerp !Kracht | Realisatie Bright Online

Bedankt voor uw bericht

Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.