Verzekeringsplicht fietsen met trapondersteuning

Eind 2021 is de Europese richtlijn voor de wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen (2009/103/EG) aangepast. Daarbij is opgenomen dat de lidstaten de bepalingen toepassen met ingang van 23 december 2023. In dit bericht leest u hier meer over.

Wat betekent dit voor e-bikes particulier?

In de aangepaste wetgeving vallen fietsen met trapondersteuning (met een maximum snelheid van 25 km/u) niet langer onder de definitie van motorrijtuig. Voor de wet is een e-bike dus geen motorrijtuig meer.
Fietsen met een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur hebben geen verzekeringsplicht. Voor privégebruik is deze fiets verzekerd op de AVP. 

Fietsen met een trapondersteuning meer dan 25 kilometer per uur hebben wel een verzekeringsplicht. Voor deze fiets moet dan een WAM-verzekering afgesloten worden. Daarnaast geldt een helmplicht en rijbewijsplicht voor deze fietsen.

Wat betekent dit voor e-bikes bedrijfsmatig?

Heeft uw bedrijf fietsen met een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur? Dan moet u een extra dekking voor e-bikes opnemen op uw AVB. Let op! dit is niet standaard meeverzekerd!!
Bij zakelijk gebruik is deze fiets niet verzekerd op de AVP van de werknemer. 

Meer weten?

Wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons op via:

Telefoon: 0541-662565
Email: info@bolkassurantien.nl

© Copyright Bolk Assurantiën  
Ontwerp !Kracht | Realisatie Bright Online

Bedankt voor uw bericht

Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.