Rookmelders verplicht in iedere woning vanaf 1 juli 2022

Rookmelders verplicht in iedere woning vanaf 1 juli 2022!

Vanaf 1 juli 2022 stelt de overheid dat een rookmelder op elke woonverdieping van je huis verplicht is. Dit geldt voor huiseigenaren. Maar ook als je huurt of lid bent van een VVE is het een goed idee om de kans op brand op de plek waar je woont te verkleinen. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

Waar moet een rookmelder komen?
Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

De rookmelder plicht geldt al jaren in nieuwbouw woning. Vreemd eigenlijk, want brand maakt geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw. De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat je reuk ’s nachts niet werkt. Daarom is het uitrusten van je woning met voldoende rookmelders belangrijk. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen je alarmeren. Je gehoor werkt nog perfect namelijk wanneer je slaapt.

Welke rookmelder is geschikt?
Het is nu duidelijk dat rookmelders verplicht worden voor iedere woning. Maar welke melders zijn geschikt? Hiervoor zijn een aantal functies belangrijk. In principe volstaat een melder met batterijen. We raden echter niet aan om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een levensduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Voor wie nog een stapje verder wil gaan zijn er slimme melders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. Handig voor als je niet thuis bent.

Meer weten?
Op de website www.rookmelders.nl vindt u alle informatie m.b.t. rookmelders:

– Wat is een goede rookmelder?
– Waar plaats ik mijn rookmelders?
– Hoe onderhoud ik mijn rookmelders?

Tevens kun je een rookmelderwijzer invuller zodat je erachter komt hoeveel rookmelders jij van 1 juli 2022 nodig hebt.

Natuurlijk kun u ook contact met ons opnemen. Dit kan via email info@bolkassurantien.nl, via telefoon 0541-662565 of loopt bij ons binnen.

© Copyright Bolk Assurantiën  
Ontwerp !Kracht | Realisatie Bright Online

Bedankt voor uw bericht

Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.