Lijfrente, wacht niet tot het laatste moment!

Lijfrente
Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen. Dit krijgt u periodiek uitbetaald vanaf een bepaald moment. Bijvoorbeeld als u AOW krijgt of met pensioen gaat. Het mag ook extra inkomen voor een ander zijn. Bijvoorbeeld voor uw partner als u overlijdt. U kunt hiervoor een lijfrenteverzekering afsluiten of sparen met een lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht.

Betaalt u premies voor uw lijfrenteverzekering? Of doet u stortingen op uw lijfrenterekening of beleggingsrecht? Dan mag u de premies en stortingen aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting als u voldoet aan de voorwaarden én u jaar- en/of reserveringsruimte hebt.

Lijfrenteaftrek
Het maximale bedrag voor de lijfrenteaftrek is vorig jaar fors verhoogd. Wat je kunt aftrekken verschilt per persoon. Zzp’ers, ondernemers en werknemers met een pensioentekort kunnen via een bancaire lijfrente (extra) fiscaal voordelig pensioen opbouwen. Het totale bedrag dat je in 2024 mag aftrekken kan oplopen tot wel € 77.685. Overigens moet je altijd eerst berekenen welk maximum in jouw situatie geldt. Ook moet je bekijken of de lijfrente voor jou voldoende belastingvoordeel oplevert. 

Lijfrente expiraties en de wettelijke termijn; wacht niet tot het laatste moment!
Elk jaar weer wachten veel mensen tot het laatst om het lijfrentekapitaal van een verzekering die vorig jaar de einddatum heeft bereikt, te gebruiken voor een nieuwe (direct ingaande) lijfrenteverzekering.
Dit alles gebeurt vaak in de drukste maand van het jaar, december. De administratieve afhandeling van zo’n aanvraag kost meer tijd dan verwacht, wat kan leiden tot overschrijding van de wettelijke termijn.

De gevolgen van het overschrijden van de wettelijke termijn
De Belastingdienst beschouwt het overschrijden van de wettelijke termijn als afkoop. Dit betekent dat het volledige lijfrentekapitaal in één keer wordt belast, plus een boete van 20% revisierente. Het resultaat is geen polis, maar een belastingclaim. Te lang wachten met het regelen van de lijfrente-expiratie kan dus zeer kostbaar zijn!

Regel uw lijfrente dus tijdig!

Maak daarom nu een afspraak met één van onze adviseurs. Dit kan via:

Telefoon: 0541-662565
Email: info@bolkassurantien.nl
Whatsapp: 06-5795 4605

© Copyright Bolk Assurantiën  
Ontwerp !Kracht | Realisatie Bright Online

Bedankt voor uw bericht

Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.