Prinsjesdag 2024

Prinsjesdag 2024. Hieronder een kleine greep uit de voorgenomen maatregelen.
Let op! Niet alle voorstellen zijn definitief. Deze zijn pas definitief na akkoord van de Eerste- en de Tweede kamer.

In 2025 stijgt de zorgpremie naar een verwacht gemiddelde van € 158,33 per maand; een aanzienlijke toename ten opzichte van de € 147,34 in 2024. Deze stijging van ruim € 10 per maand lijkt geen eenmalige gebeurtenis; verdere verhogingen zijn te verwachten in de komende jaren. 

Goed nieuws: het eigen risico blijft in 2025 € 385 per jaar. Plannen om dit in 2027 te verlagen naar € 165 kunnen echter gevolgen hebben voor zowel de premie als de beschikbaarheid van zorgpersoneel.

Veranderingen in het basispakket voor 2025 zijn onder andere:

  • Vergoeding van oefentherapie voor reuma en COPD
  • Toevoeging van eerste gesprekken bij de GGZ
  • Verwijdering van counseling voor prenatale screening
  • Versoepeling van voorwaarden voor revalidatiezorg voor ouderen
  • Dekking van kaakchirurgie bij ernstige orthodontische groeistoornissen

De regels voor huurtoeslag worden aangepast. De belangrijkste veranderingen zijn: 

  • Eigen bijdrage omlaag: de eigen bijdrage daalt met € 11,58 per maand voor iedereen. Dit geldt voor alle huurtoeslagontvangers, ongeacht hun huur of inkomen. 
  • Minder huishoudtypes: het aantal huishoudtypes gaat van vier naar twee. Alleen een onderscheid tussen eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens blijft bestaan. Dit zorgt voor meer overzicht. Vooral meerpersoonshuishoudens met hoge huur krijgen hierdoor meer toeslag. 
  • Lineaire afbouw op basis van inkomen: vanaf 2026 wordt de huurtoeslag geleidelijk verlaagd als het inkomen stijgt. Dit voorkomt dat kleine inkomensstijgingen tot grote terugvorderingen leiden.

Gefaseerde invoering

  • In 2025: het aantal huishoudtypes wordt aangepast. 
  • In 2026: de verlaging van de eigen bijdrage en de lineaire afbouw op basis van inkomen worden ingevoerd. 

Deze veranderingen maken de huurtoeslag eenvoudiger en verminderen de onzekerheid voor burgers.

Het kabinet wil elk jaar 100.000 woningen bouwen. Hiervoor is de komende 5 jaar € 5 miljard beschikbaar gesteld voor woningbouw en € 2,5 miljard voor infrastructuur. 

Uitbreiding startersvrijstelling en verlaagd tarief overdrachtsbelasting
Het kabinet wil dat de startersvrijstelling en het verlaagde tarief voor de overdrachtsbelasting (2%) ook geldt bij de verkrijging van de economische eigendom van de woning vanaf 2025. Nu geldt nog het algemene tarief van 10,4%. 

Kopers die eerst of alleen de economische eigendom verkrijgen, betalen hierdoor hetzelfde tarief als kopers die direct de volledige eigendom verkrijgen. Het doel hiervan is voorkomen dat deze kopers onterecht meer belasting betalen. Deze wijziging herstelt een onbedoeld nadeel voor sommige woningkopers. 

Overdrachtsbelasting
Het kabinet houdt het tarief gelijk voor particuliere beleggers of rechtspersonen die een woning kopen zonder dat zij deze als hoofdverblijf gebruiken. Vanaf 1 januari 2025 is het tarief nog steeds 10,4%. Dit tarief geldt voor alle verkrijgingen die geen gebruik kunnen maken van de startersvrijstelling of het 2%-tarief. 

Beperking eenmalige schenkingsvrijstelling eigen woning
De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is afgeschaft sinds 1 januari 2024. De spreidingsmogelijkheid van 3 jaar is afgeschaft sinds 1 januari 2023. Een schenking die gedaan is in 2023 moet uiterlijk in 2025 besteed zijn. 

Wet Hillen
De aftrek door geen of een lage eigenwoningschuld (Wet Hillen) wordt afgebouwd over een periode van 30 jaar sinds 1 januari 2019. De afbouw van de Wet Hillen gebeurt in stapjes van 3 1/3% per jaar. Dat betekent dat de aftrek in 2025 wordt beperkt tot 76 2/3% van het verschil tussen de voordelen uit eigen woning en de op deze voordelen drukkende kosten. 

Eigenwoningforfait
Voor woningen met een WOZ-waarde tot € 1.330.000,- is het percentage 0,35% in 2025. Vanaf € 1.330.000,- is het percentage 2,35%. 



 

Afschaffen tegemoetkoming arbeidsongeschikten
Het kabinet wil de jaarlijkse tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten afschaffen vanaf 2027. Tegelijk verlaagt het kabinet het eigen risico in de zorg. Hierdoor bespaart het kabinet op verschillende arbeidsongeschiktheidsregelingen.

WW-maatregel en vereenvoudiging WW
Het kabinet wil dat er een bezuiniging op de WW wordt doorgevoerd, waarbij opties zoals een langere opzegtermijn en verkorting van de WW-duur tot 18 maanden worden overwogen. Dit moet nog verder worden uitgewerkt, met aandacht voor eenvoud in regelgeving voor alle betrokkenen.

Deel terugdraaien versobering expatregeling
De versobering van de 30%-regeling (expatregeling) uit het Belastingplan 2024 wordt grotendeels teruggedraaid. Vanaf 2027 wordt de maximale onbelaste vergoeding 27%. In 2025 en 2026 geldt nog een percentage van 30% voor alle ingekomen werknemers. 

Lage-inkomensvoordeel (LIV) en Loonkostenvoordelen (LKV)
Het Lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt afgeschaft vanaf 1 januari 2025. Het kabinet wil ook de loonkostenvoordelen (LKV) veranderen voor werkgevers met oudere werknemers. Dit voordeel wordt afgebouwd.

Het kabinet wil het LKV doelgroep banenafspraak eenvoudiger maken vanaf 1 januari 2026. Dit gebeurt op drie manieren:

  • De doelgroepverklaring wordt afgeschaft.
  • Werknemers krijgen recht op loonkostenvoordeel zolang ze in dienst zijn.
  • De doelgroep wordt gelijkgesteld aan de doelgroep van de banenafspraak.

Meer geld beschikbaar voor SLIM-subsidieregeling
Door de afschaffing van de STAP-subsidie is er meer geld beschikbaar voor de scholingssubsidie binnen de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen (SLIM-subsidieregeling) voor de periode 2025 tot 2027.

Aanpak schijnzelfstandigheid
De wetsvoorstellen Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) en Meer zekerheid flexwerkers moeten schijnzelfstandigheid tegengaan. Ook willen ze werknemers meer zekerheid geven. Dit hoort bij het bredere arbeidsmarktpakket.

Verlenging maatregel kwijtschelding WIA-voorschotten
De tijdelijke maatregel waarbij voorschotten niet teruggevorderd worden bij een afwijzing van een WIA-uitkering wordt met 1 jaar verlengd tot eind 2025.

Mkb-winstvrijstelling
De mkb-winstvrijstelling bedraagt 13,31% in 2024 en 12,7% in 2025. In de Voorjaarsnota 2024 was zelfs een nog grotere verlaging (12,03%) voorzien, maar in het Hoofdlijnenakkoord is die maatregel weer teruggedraaid. Deze blijft dus 12,7% voor 2025.

Beperking aftrek huurderslasten van werkruimte
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in 2016 bepaald dat een ondernemer huurderslasten zoals gas, water en elektriciteit niet mag aftrekken voor een werkruimte thuis die geen eigen ingang of voorzieningen heeft (onzelfstandige werkruimte). Dit geldt ook als de woning tot het ondernemingsvermogen behoort. Het kabinet wil dit duidelijk vastleggen in de wet om misverstanden te voorkomen.

Afschaffing verlaagd btw-tarief
Het kabinet wil het verlaagde btw-tarief (9%) niet langer toepassen op cultuur, media, logies, boeken en sport. Vanaf 1 januari 2026 geldt dan het algemene btw-tarief van 21% voor goederen en diensten in deze categorieën. Wel gelden er enkele uitzonderingen.

Excessief lenen bij eigen vennootschap
De Wet excessief lenen bij eigen vennootschap is in werking getreden sinds 1 januari 2023 en regelt kort gezegd dat ingeval een aanmerkelijkbelanghouder meer dan € 500.000,- (maximumbedrag) leent van de eigen vennootschap, het bovenmatige deel wordt belast als fictief regulier voordeel in box 2. Het kabinet wil enkele bepalingen aanpassen in het kader van excessief lenen bij de eigen vennootschap vanwege onbedoelde effecten. Een van die regels is een hardheidsclausule, die specifiek bedoeld is om onbedoelde dubbele belastingheffingen te voorkomen bij personenvennootschappen (zoals een maatschap of VOF). Door deze clausule wordt geregeld dat wanneer bepaalde situaties zich voordoen (bijvoorbeeld als meerdere aandeelhouders betrokken zijn bij dezelfde lening), er geen dubbele belastingheffing plaatsvindt.

Box 2 tarieven
In 2024 is het tweeschijvenstelsel in box 2 geïntroduceerd. Dit wordt doorgezet in 2025. De voorgestelde bedragen en tarieven voor 2025 zien er als volgt uit voor box 2:

 2024 2025 
Eerste schijf (tot en met € 67.000,-) 24,5% 24,5% 
Tweede schijf (meer dan € 67.000,-) 33% 31% 


Voorafgaand aan de box 2-heffing wordt er vpb geheven in de bv. Het kabinet wil de vpb-tarieven van 2024 doortrekken voor 2025. Dit betekent dat het algemene vennootschapsbelastingtarief 25,8% bedraagt. Tot een belastbaar bedrag van € 200.000,- geldt een verlaagd tarief van 19%.

Wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)
Het kabinet wil met een aantal maatregelen komen die de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR) eenvoudiger en robuuster maken.

Een bedrijfsoverdracht is een belangrijk moment in het bestaan van ondernemingen. Zeker bij familiebedrijven betreft het vaak een overdracht van de onderneming (al dan niet in een bv) van de ouders naar de kinderen. De bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting (BOR) en de doorschuifregeling aanmerkelijk belang in de inkomstenbelasting (DSR ab) hebben als doel te voorkomen dat de continuïteit van de onderneming in gevaar komt als gevolg van de te betalen belasting bij reële bedrijfsoverdrachten. Deze regelingen zorgen voor een lagere schenk- of erfbelasting en voor uitstel van inkomstenbelasting. Met de maatregelen wordt vooral de BOR beter uitvoerbaar. En wordt het moeilijker om de regelingen te misbruiken.

Betere toegang tot financiering voor ondernemers
Het kabinet wil dat ondernemers makkelijker toegang krijgen tot financiering. Daarom ontwikkelt het kabinet de Financieringshub. Deze hub helpt mkb’ers makkelijker financiering te vinden en wordt eind dit jaar gelanceerd. Deze wordt ontwikkeld door de Kamer van Koophandel.

Samenwerking voor optimaal financieringsklimaat
Het kabinet werkt samen met de financiële sector en andere partijen, zoals:

  • Nederlandse Vereniging van Banken;
  • Stichting MKB Financiering;
  • MKB-NL;
  • Qredits;
  • Invest-NL;
  • Invest International.

Dit gebeurt via het Nationaal Convenant MKB-financiering. Doel is een goed functionerend financieringsklimaat voor ondernemers.

Qredits verstrekt duurzaamheidsleningen aan mkb
Vanaf 1 oktober 2024 verstrekt Qredits duurzaamheidsleningen aan het mkb. Het Klimaatfonds heeft hiervoor € 10 miljoen beschikbaar gesteld van de € 25 miljoen aan middelen. Deze middelen zorgen ervoor dat Qredits leningen tot maximaal € 50.000,- kan aanbieden. Financiering Qredits haalt daarnaast € 60 miljoen aan eigen funding op. De € 10 miljoen van het Klimaatfonds wordt ingezet om leningen met een lage rente te verstrekken. Hiermee kan Qredits ongeveer 1.700 leningen aan mkb-ondernemers verstrekken.

Autobelastingen
Het kabinet stimuleert de verduurzaming van auto’s. Elektrische auto’s krijgen voorlopig nog ondersteuning. De subsidie voor nieuwe elektrische auto’s stopt echter in 2025.

Belangrijke wijzigingen

  • De motorrijtuigenbelasting (mrb) wijzigt voor emissievrije voertuigen. Op dit moment betalen bezitters van een emissievrij voertuig geen mrb en vanaf 1 januari 2025 een kwarttarief. Vanaf 1 januari 2026 geldt voor emissievrije personenauto’s een aangepaste tariefkorting van 25% in de mrb. Vanaf 2030 vervalt de korting.
  • Er komt een nieuwe bpm-tarieftabel voor plug-in hybride auto’s (PHEV’s) door een aangepaste meetmethode voor CO2-uitstoot.
  • De bpm-vrijstelling voor bestelauto’s vervalt in 2025. Voor elektrische bestelauto’s zonder CO2-uitstootgegevens komt een forfaitaire regeling

Giften niet meer aftrekbaar van vennootschapsbelasting
Het kabinet wil dat giften aan goede doelen niet langer aftrekbaar zijn van de vennootschapsbelasting (vpb). Vanaf 1 januari 2025 mogen vennootschappen hun giften aan bijvoorbeeld een hartstichting of kerk dan niet meer van de winst aftrekken. Het gaat om giften aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of een steunstichting sociaal belang behartigende instelling (steunstichting SBBI).

AOW-leeftijd
De AOW-leeftijd voor de aankomende periode is: 

Jaartal AOW-leeftijd 
2025 67 jaar 
2026 67 jaar 
202767 jaar 
2028 67 jaar en 3 maanden
2029 67 jaar en 3 maanden 


Afschaffing IOAOW
Het kabinet wil de inkomensondersteuning voor AOW-gerechtigden (IOAOW) afschaffen vanaf 1 januari 2025. 

Sluiting overbruggingsuitkering (OBR) voor nieuwe instroom
Het kabinet wil de overbruggingsuitkering AOW (OBR) sluiten voor nieuwe instroom van mensen in vut- of prepensioenregelingen vanaf 1 januari 2025. Deze regeling was bedoeld voor mensen die zich niet konden voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd. De regeling blijft doorlopen tot 2027, wanneer de laatste gerechtigden de AOW-leeftijd bereiken. 

Nieuw pensioenstelsel
Het kabinet wil de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel nauwlettend volgenIn het nieuwe stelsel hebben deelnemers en gepensioneerden eerder kans op pensioenverhogingen. Mogelijke knelpunten worden vroegtijdig opgelost met behulp van adviezen, signalen uit de samenleving en de Tweede KamerDe Tweede Kamer ontvangt minimaal twee keer per jaar een update over de voortgang van het nieuwe stelsel. 

© Copyright Bolk Assurantiën  
Ontwerp !Kracht | Realisatie Bright Online

Bedankt voor uw bericht

Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.