< terug naar overzicht

Vanaf welke leeftijd hoort de pinpas erbij?

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een eigen pinpas. Maar is dit wel verstandig? Met een pinpas is geld onzichtbaar en de kans op te veel geld uitgeven is groter.

Stap voor stap leren omgaan met geld
Kinderen leren omgaan met een pinpas en pincode is heel verstandig, noodzakelijk zelfs. Het is een onderdeel van het totale stappenplan om kinderen te leren omgaan met geld. Kinderen komen nu eenmaal veel in aanraking met digitaal geld. Ze zien ouders in winkels en online betalen met een pinpas. Pinnen is heel normaal. Daarom is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met een eigen pinpas. Hulp van ouders is hierbij van harte welkom.

5 tips voor veilig pinnen
Betalen met een pinpas is veilig. Maar het is wel belangrijk dat kinderen zorgvuldig omgaan met een pinpas en pincode. Geef kinderen de volgende tips:

1. Geef een pinpas of pincode nooit aan anderen.
2. Laat je niet afleiden bij het betalen of geld opnemen.
3. Vertel je pincode aan niemand. Ook niet aan medewerkers van een bank.
4. Schrijf de pincode niet op, maar leer de vier cijfers uit het hoofd.
5. Zorg dat anderen niet kunnen meekijken als je de pincode intoets.

Bepaal zelf de spelregels
Bij RegioBank kunt u een JongWijs pinpas aanvragen voor kinderen vanaf 8 jaar. U bepaalt de spelregels. Hoeveel verantwoordelijkheid krijgt uw kind en waar voelt u zich prettig bij? Een pinpas kan in eerste instantie bijvoorbeeld in beheer blijven bij u en pas op een later moment naar de portemonnee van uw kind gaan. U kunt ook afspreken dat er altijd samen gepind wordt of dat u het saldo wekelijks checkt. Zo houdt u een vinger aan de pols en leert uw kind steeds zelfstandiger pinnen.

Start altijd met contant geld
Maar naast het leren pinnen, blijft het leren omgaan met contant geld de basis. Kinderen moeten eerst leren wat de waarde is van geld. En dat gaat het beste met contant geld. Begin daarom bij het geven van zakgeld altijd met het geven van contant geld. In de vorm van munten en het liefste nog iedere week met verschillende munten. Zo leren jonge kinderen munten en uiteindelijk ook bankbiljetten herkennen. Bij het betalen in de winkel met contant geld ontdekken ze het ruilmechanisme. We geven geld in ruil voor een product.

Meer weten?
Vraag gerust bij onze RegioBank medewerksters Annemarie of Nel naar meer handige tips!