< terug naar overzicht

Oplossing tegen negatieve rente

Per 1 maart 2021 negatieve rente vanaf € 250.000

​​In Europa hebben we al een tijd te maken met zeer lage en negatieve rentes. Ook de RegioBank ontkomt er jammer genoeg niet aan om negatieve rente te gaan rekenen. Vanaf 1 maart 2021 rekent RegioBank op de afzonderlijke betaal-, spaar- en beleggingsrekeningen een rente van -0,5% per jaar over het deel van het saldo dat hoger is dan € 250.000.

Als gezonde bank bewaken ze het evenwicht tussen spaargeld en leningen. Geld dat ze niet kunnen uitzetten aan bijvoorbeeld hypotheken, zetten ze zo veel mogelijk uit bij andere financiële instellingen of bij de Europese Centrale Bank (ECB). Maar daar moeten ze veelal een rentevergoeding voor betalen. Omdat er nu veel gespaard wordt, zijn hun kosten hoog. Vandaar dat het nodig is om negatieve rente te gaan rekenen. Hoe vervelend Volksbank dat ook vindt.

Negatieve rente raakt minder dan 1% van de klanten

Volksbank heeft de voorwaarden aangepast zodat ze negatieve rente ook mogen invoeren. Dit geldt zowel voor particuliere als zakelijke klanten. Deze maatregel raakt minder dan 1% van hun klanten. Voor jeugd- en jongerenrekeningen geldt de negatieve rente niet. Particulieren met een spaarrekening ontvangen 0,01% rente tot een saldo van € 250.000. Het rentetarief tot € 250.000 voor zakelijke klanten blijft 0%.

​Sparen blijft belangrijk

Ze blijven hun klanten stimuleren om te sparen, om risicovrij een buffer op te bouwen – logisch, vanuit onze gedeelde waarde ambitie. En daarom willen ze ook zo lang mogelijk rente blijven bieden voor particuliere klanten. Volksbank kan echter geen nieuwe rentebelofte doen voor 2021.

Geen negatieve rente betalen?

Wanneer u geen negatieve rente wilt betalen kunt u uw saldo vast zetten op een Keuzedeposito. Keuzedeposito is een spaardeposito. Met Keuzedeposito kiest u zelf de looptijd en krijgt u die hele spaarperiode dezelfde rente. Een goede keuze als u uw geld langere tijd niet nodig heeft. Keuzedeposito is voor zowel particulier als zakelijk mogelijk.

Let op! Onderstaande tekst heeft betrekking op een particulier Keuzedeposito. De zakelijke Keuzedeposito kent haar eigen voorwaarden.

Particuliere Keuzedeposito in het kort

  • Vaste rente
  • Inleg vanaf € 500,- particulier 
  • Looptijd 1 tot 10 jaar
  • Tussentijdse opname tegen kosten
  • Tussentijdse opname zijn kosteloos mits u voldoet aan bepaalde voorwaarden

Wat is deposito sparen?

U heeft spaargeld over en kunt het een tijdje missen? Met Keuzedeposito zet u uw spaargeld voor een bepaalde periode apart. Tegen een vaste rente. Op deze manier heeft u de zekerheid van een vaste rente voor een langere periode.
Wij kunnen een Keuzedeposito voor u openen als u een Spaar-op-Maat Vrij rekening heeft. U bepaalt vooraf hoeveel geld u in het Keuzedeposito stort en voor hoelang. De minimale looptijd is één jaar. De maximale looptijd tien jaar.

Rente van een Keuzedeposito

U kunt kiezen of u de rente van uw Keuzedeposito jaarlijks of maandelijks ontvangt. De rente wordt op uw Spaar-op-Maat Vrij rekening gestort. U krijgt bij Keuzedeposito dus geen rente op rente. Om jaarlijks rente te ontvangen, legt u eenmalig minstens € 500 in. Om maandelijks rente te ontvangen, stort u eenmalig minstens € 5.000.

Kosten bij opnemen

Aan het einde van de looptijd wordt uw geld automatisch overgemaakt naar uw Spaar-op-Maat Vrij. Wilt u uw geld of een deel daarvan voor het einde van de looptijd opnemen uit uw Keuzedeposito? Dat kan. Dan betaalt u wel opnamekosten over het bedrag dat u opneemt. De opnamekosten zijn 1,25% per niet volgemaakt spaarjaar, met een maximum van 4,5%.

Uitzonderingen

U betaalt geen opnamekosten als u:

– het geld nodig heeft om een eigen huis te kopen of uw huis duurzamer te maken;
– arbeidsongeschikt of werkloos bent geworden of in de schuldsanering zit;
– tijdens de looptijd overlijdt. Uw erfgenamen hoeven dus geen opnamekosten te betalen.

Einde looptijd

Aan het einde van de looptijd wordt uw geld automatisch overgemaakt naar uw Spaar-op-Maat Vrij rekening. Handig toch?

Wilt u ook slim sparen?

Neemt u dan contact met ons op. Dit kan via email: info@bolkassurantien.nl of bel 0541-662565. Natuurlijk kunt u ook even binnenlopen. Wij adviseren u graag over uw mogelijkheden. 

Bron: Volksbank, RegioBank