Wintersport? Winterbanden!

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn zelfs niet toegestaan. In landen met wintersportgebieden is dit andersom. Winterbanden zijn meestal verplicht en ook sneeuwkettingen moet je vrijwel overal bij je hebben. Maar het verschilt iets per land. We leggen je uit hoe het zit. 

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Deze omstandigheden zal je dus zeker aantreffen wanneer je gaat wintersporten in Duitsland. Of wanneer je voor je eindbestemming door Duitsland moet rijden. 

Sinds 1 januari 2018 gelden er strengere regels voor winterbanden. Voor winterbanden die geproduceerd zijn vóór 1 januari 2018 geldt dat ze een minimale profieldiepte van 1,6 mm moeten hebben, maar een diepte van 4 mm wordt aangeraden. De volgende soorten banden van vóór 1 januari 2018 worden door de Duitse wet beschouwd als winterbanden: 

– 4-seizoenenbanden met de aanduiding M+S
– all-season-banden met de aanduiding M+S
– (winter)banden met een sneeuwvloksymbool

Voor (winter)banden die ná 1 januari 2018 geproduceerd zijn, geldt dat ze voorzien moeten zijn van een sneeuwvloksymbool (bergpictogram met sneeuwvlok, ook wel alpinesymbool of 3PMSF genoemd). Dit betekent dat ze getest en goedgekeurd zijn voor rijden in winterse omstandigheden. Winterbanden met alleen een M+S symbool mogen tot 30 september 2024 gebruikt worden. 

Sneeuwkettingen moeten in Duitsland gemonteerd worden wanneer dit aangegeven staat. Ze moeten dan in ieder geval op de aangedreven as gemonteerd worden. 

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden met een profiel van minimaal 4 mm verplicht tussen 1 november en 15 april. In diezelfde periode ben je verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben. Wanneer je sneeuwkettingen gebruikt, moeten deze ten minste op de aangedreven as gemonteerd worden.

Zwitserland

Ook in Zwitserland geldt geen vaste periode voor winterbanden. Wel zijn ze verplicht wanneer aangegeven op borden. Hier geldt ook hetzelfde als in Frankrijk: bij een aanrijding kan je als schuldige worden aangewezen wanneer je geen winterbanden hebt.

Sneeuwkettingen zijn ook hier verplicht op tenminste de aangedreven as wanneer aangegeven op een bord.

Ga je naar een ander land op wintersport?

Meer informatie vind je op www.profile.nl.

Bron: ASR

© Copyright Bolk Assurantiën  
Ontwerp !Kracht | Realisatie Bright Online

Bedankt voor uw bericht

Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.