Elektrische fiets en de aansprakelijkheidsverzekering

Geen WA-verzekeringsplicht voor e-bikes

Volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) zijn elektrische fietsen motorrijtuigen.
Sinds 1 oktober 2006 geldt het Besluit vrijstelling van aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. In dit besluit staat dat fietsen met trapondersteuning en een maximumsnelheid van 25 kilometer (e-bikes) per uur zijn ontheven van de wettelijke verzekeringsplicht voor motorrijtuigen. Het zijn dus nog steeds motorrijtuigen, maar er is geen verzekeringsplicht.

De e-bikes zijn voor particulier gebruik meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).
Snelle elektrische fietsen (speed pedelecs) zijn niet ontheven van de WA-verzekeringsplicht. Voor een speed pedelec is altijd een AM-rijbewijs en een WAM-verzekering nodig.

Zakelijk gebruik e-bike

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) biedt meestal géén dekking voor schades met of door motorrijtuigen. Dus ook niet voor e-bikes die eigendom zijn van het bedrijf. Voor een e-bike geldt weliswaar een vrijstelling voor de WAM-verzekeringsplicht maar het blijft een motorrijtuig. Hier ontstaat een gat tussen de theorie en de praktijk. Zonder WAM-verzekering voor de E-bikes zullen schades die door de e-bike worden veroorzaakt, op geen enkele verzekering gedekt zijn.
Een bezorgdienst moet dus voor de eigen e-bikes een speciale WAM-verzekering afsluiten, willen zij dit aansprakelijkheidsrisico gedekt hebben.

Het is goed om er weer even bij stil te staan dat de aansprakelijkheidsdekking voor e-bikes op de AVB en de AVP verschillend is. Op de AVP is wel dekking als de werknemer in privétijd op zijn e-bike rijdt. Er is geen dekking op de AVP als de werknemer met zijn eigene-bike, bijvoorbeeld, maaltijden bezorgt voor de werkgever.

In sommige gevallen is er wel dekking op de AVB als de werknemer eigenaar is van de e-bike. Het hangt daarbij af van het gebruik van de E-bike. Ook in dit geval geldt: als er geen dekking is dan zal de werkgever een aparte WAM-verzekering moeten afsluiten voor de e-bikes van de werknemers die tijdens het werk worden gebruikt.

Dus..

Kijk altijd goed in de polisvoorwaarden van de AVB of het zakelijke gebruik van elektrische fietsen is gedekt. Een speed pedelec heeft altijd een eigen WAM-verzekering nodig. De e-bikes van de werkgever zijn meestal niet gedekt op de AVB. Voor e-bikes van werknemers is bij sommige verzekeraars wel dekking.

Wilt u weten of uw e-bike verzekerd is?

Neemt u dan contact met ons op. Dit kan via:

> Email: info@bolkassurantien.nl
> Telefoon: 0541-662565
> Whatsapp: 06 – 579 546 05

Natuurlijk kunt u ook even binnenlopen. Wij zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.

© Copyright Bolk Assurantiën  
Ontwerp !Kracht | Realisatie Bright Online

Bedankt voor uw bericht

Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.