Eindejaarstips 2022

Wat moet u doen en laten vóór 1 januari 2023

Kijk kritisch naar abonnementen
Wist u dat van de 10 Nederlandse huishoudens 9 het aantal abonnementen onderschat? En wat we eraan spenderen weten we ook niet, zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Gemiddeld hebben we er tussen de 5 en 15, veel meer dan de paar die we denken te hebben. Ga maar na: heel veel producten en diensten worden in abonnementsvorm aangeboden. Denk aan kranten/tijdschriften, internet/tv/mobiel, maar ook aan Netflix, goede doelen, loterijen, sportscholen, bloemen en maaltijdboxen. Check alle abonnementen. Heeft u écht Netflix, Videoland én NLZiet nodig? Bespaar honderden euro’s of meer per jaar door abonnementen op te zeggen of te kiezen voor een goedkoper alternatief.

Lagere energierekening door verruimd prijsplafond
De details van het prijsplafond voor de energierekening zijn bekend. Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kubieke meter tot een verbruik van 1.200 kubieke meter. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh (eerder werd gedacht aan € 0,70) en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 KWh (eerder werd gedacht aan 2.400 KWh) Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief dat in hun energiecontract staat. Een huishouden met een gemiddeld verbruik krijgt dankzij het prijsplafond in 2023 in totaal zo’n € 2.500 korting. Ook voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet komt er een prijsplafond. Zij gaan maximaal € 47,39 per gigajoule warmte betalen (tot welk verbruik wordt nog uitgewerkt). Voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers. 

Belast rendement beleggingen 2023 bekend
Het forfaitaire rendementspercentage dat in 2023 geldt voor overige bezittingen is bekend. Voor 2023 wordt uitgegaan van een forfaitair rendement van 6,17% (5,53% in 2022) Onder overige bezittingen vallen in 2023 alle bezittingen die geen spaargeld, deposito of contant geld zijn. Het gaat dus om beleggingen, onroerend goed (met uitzondering van de eigen woning hoofdverblijf), uitgeleend geld, enzovoort. Het percentage dat volgend jaar gaat gelden voor spaargeld (inclusief deposito’s en contant geld) en voor schulden wordt pas na afloop van 2023 bekend gemaakt.

Spaarrentes flink omhoog
Na jarenlange renteverlagingen laten spaarrentes op de Nederlandse spaarmarkt eindelijk weer een opwaartse lijn zien. Spaaraanbieders hebben in het derde kwartaal bij zowel dagelijks opvraagbare spaarrekeningen als lange termijn deposito’s een aanzienlijk aantal wijzigingen doorgevoerd. Bij deze deposito’s gaat het om het hoogste aantal gemeten rentewijzigingen in één kwartaal in de afgelopen 10 jaar. Het betreft in bijna alle gevallen renteverhogingen. Dit blijkt uit de Spaarrente Barometer derde kwartaal 2022 van MoneyView. Het ziet er naar uit dat de stijgende lijn van de rentetarieven voorlopig nog wel even zal voortduren. Zo gaan Rabobank, ING en ABN Amro de rente per 1 december verhogen naar 0,25%. Bij ING overigens alleen voor de eerste € 10.000,-.
Per 1 december 2022 verhogen de merken van de Volksbank (ASN Bank, RegioBank en SNS) de rente op particuliere en zakelijke spaarrekeningen. Klanten met een spaarrekening met variabele rente ontvangen vanaf december een rentevergoeding over het saldo tot en met € 50.000.

Fiscaal partnerschap
Voldoen u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap? Dan kunt u alléén de aftrekposten aangeven die op uzelf betrekking hebben en dat kan geld kosten! Fiscaal partners mogen (onder andere) zelf kiezen wie welke aftrekposten, zoals hypotheekrente en box-3 vermogen, aangeeft. Dan kan aardig wat voordeel opleveren.

Stel verhuur oude woning even uit
Bent u in 2020, 2021 of 2022 verhuisd naar een nieuwe woning en overweegt u uw oude te koop staande woning te gaan verhuren? Wacht daar dan nog even mee. Als uw woning op 1 januari  2023 nog in box 1 zit, wordt deze de rest van 2023 niet in box 3 belast.

Overweeg aflossen (rest) hypotheek
Als uw spaargeld praktisch renteloos op de bank staat, kan aflossen een optie zijn. In sommige gevallen kan het duizenden euro’s per jaar schelen in hypotheekrente en box 3-heffing! Wacht hier niet te lang mee: in verband met de administratieve afhandeling willen de meeste banken dat u vóór medio december de aanvraag doet om nog dit jaar te mogen aflossen!

Besteed de jubelton op tijd
Heeft u in 2020 een schenking gekregen en toen een beroep gedaan op de hoge vrijstelling voor de eigen woning (jubelton)? U moet het bedrag dat u in 2020, 2021 en 2022 ontving met een beroep op deze vrijstelling, afgezien van het vrij besteedbare deel, vóór 1 januari 2023 hebben besteed aan de eigen woning (aanschaf, verbouwing, aflossing)

Wordt het geschonken bedrag uiteindelijk toch niet (volledig) aan de eigen woning besteed, dan moet dat uiterlijk op 31 mei 2023 aan de Belastingdienst worden gemeld. Er zal dan alsnog schenkbelasting worden geheven over het niet-gebruikte deel.

Schenk (deel) jubelton dit jaar
Maakte u nog geen gebruik van de jubelton? Als u de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning nog gebruikt (voor minimaal € 5.678 bij een schenking aan een kind en minimaal € 2.275 bij een schenking aan anderen) mag u die volgend jaar nog aanvullen tot € 106.671. Doet u dat niet, dan is de vrijstelling volgend jaar beperkt tot € 28.947 (bedrag 2023). Komt dus dit jaar nog in actie als u van de jubelton wilt profiteren. 

Vraag BTW zonnepanelen tijdig terug
Heeft u in 2022 zonnepanelen laten plaatsen en de BTW nog niet teruggevraagd? Op www.belastingdienst.nl (zoeken op ‘eigenaren van zonnepalen’) vindt u het daarvoor benodigde formulier plus een stappenplan voor het terugvragen van de BTW. U moet uw verzoek om BTW-aangifte te mogen doen uiterlijk op 30 juni 2023 bij de Belastingdienst indienen. 

Regel tijdig kinderopvangtoeslag
Voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag heeft u 3 maanden de tijd, gerekend vanaf de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Is dat bijvoorbeeld in februari, dan moet u uiterlijk 31 mei kinderopvangtoeslag aanvragen. Doet u dat pas op 2 juni, dan loopt u een maand kinderopvangtoeslag mis.

Bron: FiscAlert (www.fiscalert.nl)

© Copyright Bolk Assurantiën  
Ontwerp !Kracht | Realisatie Bright Online

Bedankt voor uw bericht

Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.