5 tips om schade te voorkomen aan mobiele apparatuur

Onderweg stream je heerlijk een film of serie op je smartphone. En is je favoriete programma op de buis, maar de televisie bezet? Dan kijk je gewoon in je slaapkamer via je tablet. Onze mobiele apparaten gebruiken we bijna iedere dag en nemen we overal mee naartoe. Daarom wil je natuurlijk niet dat een van deze kostbare toestellen beschadigd raakt of zelfs kapotgaat. Hoe je schade het beste kan voorkomen? Ontdek het met deze 5 preventietips!

1 > Zorg voor goede bescherming

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je smartphone hoeft maar per ongeluk uit je hand te slippen en je apparaat loopt kras- of deukschade op. Of je zoon of dochter stoot per ongeluk de tablet van de tafel en er zit een barst in het scherm. De eerste stap om schade te voorkomen, is goede bescherming. Ontdek hier hoe je dat gemakkelijk doet.

Gebruik een screenprotector en hoesje
Een kras op je beeldscherm is zo gemaakt, bijvoorbeeld doordat je sleutelbos en je telefoon in dezelfde jaszak zitten. Je voorkomt krasschade met een goede screenprotector, het liefste eentje van glas. Hiermee wapen je het beeldscherm van je smartphone, tablet of smartwatch tegen eventuele krassen of een val. Ook een hoesje helpt bij het voorkomen van schade. Kies er altijd eentje die bestaat uit dik en zacht materiaal voor de best mogelijke bescherming.

2 > Berg je apparaten veilig op

In huis, in de trein of in het vliegtuig: we gebruiken onze mobiele apparaten letterlijk overal en nemen ze zelfs mee op reis. Natuurlijk is er niets vervelender dan dat je onderweg of tijdens een vakantie ineens zonder telefoon of tablet komt te zitten. Neem je toestellen daarom altijd op een veilige manier mee:

Vervoer je smartphone in een dichte tas
Draag jij je smartphone altijd in je jaszak of de achterzak van je broek? Grote kans dat je ‘m een keer ergens tegenaan stoot of dat je er per ongeluk op gaat zitten. Wil je echt zoveel mogelijk schade voorkomen? Dan is het verstandig om je telefoon mee te nemen in een dichte tas. Hierdoor is je toestel veiliger en minder schadegevoelig.

Ruim al je apparaten veilig op
Ook thuis is het verstandig om je apparaten veilig op te bergen. Leg je tablet bijvoorbeeld in je nachtkastje of je laptop in de bureaulade van je werkkamer. Je voorkomt hiermee sneller dat het toestel plots valt of dat er water overheen komt.

 

3 > Voorkom waterschade

Niet alleen kunnen je toestellen val- of krasschade oplopen, ook water kan ervoor zorgen dat je gadget ineens minder goed werkt of zelfs kapot gaat. Iemand hoeft maar een glas om te stoten en je smartwatch kan het begeven. Met deze tips voorkom jij waterschade:

Vermijd vochtige ruimtes
Kijk je vaak een serie in bad? Of luister je muziek onder de douche? Ook waterdamp is slecht voor je mobiele apparaten. Zo kan er vocht in de USB-aansluiting of audio-ingang komen. Het is daarom slim om vochtige ruimtes te vermijden of je toestel te beschermen met een hoesje.

Regent het? Berg je telefoon, tablet of laptop goed op
Ook een grote hoeveelheid water, bijvoorbeeld regen, kan waterschade aanbrengen. Regent het dat het giet? Stop je telefoon, tablet of laptop in een waterdichte tas. Sommige toestellen hebben een IP-nummer. IP (Ingress Protection) wordt gevolgd door cijfers, die aangeven in hoeverre jouw toestel stof- en waterdicht is. Het eerste cijfer loopt van 0 tot en met 6, waarbij je toestel bij 6 volledig stofdicht is. Het tweede cijfers loopt van 0 tot 8, waarbij je toestel bij 8 volledig waterdicht is. Blijf wel altijd je gezonde verstand gebruiken: voor urenlang met je telefoon in het water liggen of diepzeeduiken is je smartphone niet gemaakt.

Toch waterschade? Zo beperk je de schade
Is je telefoon toch in het water gevallen? Bijvoorbeeld omdat er een glas water overheen is gevallen of door een flinke plensbui? Ontdek hier wat je kan doen:

 

Tip 1. Zet je telefoon direct uit. Hiermee voorkom je dat de schade nog groter wordt en er eventuele kortsluiting ontstaat.

Tip 2. Verwijder direct de batterij (indien mogelijk) en de simkaart om verdere schade te voorkomen.

Tip 3. Leg het toestel in ongekookte rijst of tussen silica gelzakjes. Door je toestel hier ruim 48 uur in te houden, is er een kans dat het droge materiaal het water opneemt.

4 > Voorkom oververhitting

Het is een zonnige dag en je hebt het warm. Wie het ook heet heeft? Je toestel! Met warm weer is er een grotere kans dat jouw mobiele apparaten oververhit raken. Zo voorkom je dat:

Laad je toestel alleen op als het nodig is
Een handige tip om oververhitting te voorkomen, is door je telefoon niet continu aan de lader te houden. Doe dit daarom alleen als het echt nodig is. Het opladen vraagt namelijk om veel kracht van je toestel. Door je telefoon of tablet de hele dag in het stopcontact te laten zitten, kan dit ervoor zorgen dat je toestel snel opwarmt.

Houd je toestel uit de zon
Zit je buiten in de tuin en schijnt de zon? Houd je telefoon of laptop dan uit het zonlicht. Door je toestellen in een koele omgeving te houden, raken ze minder snel oververhit. Je kunt dus bijvoorbeeld in de schaduw gaan zitten of besluiten om je apparaat alleen binnen te gebruiken.

Vermijd op warme dagen zware apps
Stream je een film of speel je een zware game, dan vraagt dit veel van de processor van je toestel. Dit merk je aan dat het apparaat warmer wordt. Normaal gesproken is dat geen probleem, maar op een warme dag kan dit funest zijn. Dankzij de warmte van buiten en van binnen warmt je gadget sneller op. Gebruik met een warm toestel daarom alleen apps die je echt nodig hebt en sluit onnodige, zware apps af.

Toch een oververhit toestel? Dit kun je doen
Is je toestel toch te warm geworden? Dit kun je ertegen doen:

Tip 1. Leg je mobiele apparaat direct uit de volle zon, het liefst op een koele, donkere plek.

Tip 2. Schakel alle onnodige en zware apps uit, hierdoor krijgt je processor meer rust.

Tip 3. Stop nooit je toestel in de oplader, hierdoor vraag je juist nog meer van je gadget.

Tip 4. Schakel je apparaat helemaal uit en wacht een aantal uur voordat je ‘m weer gebruikt.

5 > Verzeker je mobiele apparatuur die je vaak gebruikt

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het fijn om te weten dat je mobiele elektronica goed verzekerd kan zijn tegen eventuele schade. Door de extra Mobiele elektronica aan je Inboedelverzekering toe te voegen, ben je verzekerd voor schade aan mobiele telefoons, laptops, tablets en wearable devices van het hele gezin.

In huis, buitenshuis, maar ook op reis. Kan de schade niet gerepareerd worden? Dan vergoeden ze de nieuwwaarde. Dit doen ze tot maar liefst 10 jaar na aanschaf. Je krijgt dan het bedrag om hetzelfde of een gelijkwaardig product nieuw te kunnen kopen.

Waar ben je o.a. voor verzekerd?

  • Schade door bijvoorbeeld brand, bliksem, lekkage, diefstal, inbraak en vandalisme
  • Schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt, zoals val- en stootschade

Waar ben je o.a. niet voor verzekerd?

  • Kwijtraken van mobiele elektronica
  • Diefstal van mobiele elektronica uit de auto
  • Schade door slijtage of veroudering

Wat valt er onder mobiele elektronica?

Hieronder vallen smartphones, tablets, laptops en wearable devices, zoals stappentellers en smartwatches.

Eigen risico dekking Mobiele elektronica

Het eigen risico van je Inboedelverzekering geldt ook voor de dekking Mobiele elektronica. Heb je een eigen risico van € 100,-, dan betaal je per schade € 100,- zelf. Uiteraard kun je je eigen risico altijd verlagen naar € 0,-. In dat geval wordt de volledige schade vergoed.

Dekking mobiele electronica afsluiten

Bolk Assurantiën biedt de Mobiele elektronica verzekering aan via Nationale Nederlanden. Je kunt de dekking Mobiele elektronica alleen afsluiten in combinatie met de inboedelverzekering van Nationale Nederlanden. Heb je al een Inboedelverzekering en heb je interesse in deze dekking? Bel ons op 0541 – 66 25 65. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur / 13.30 -17.30 uur.

Natuurlijk kunt u ons ook mailen via info@bolkassurantien.nl of loop eens bij ons binnen.


Bron: Nationale Nederlanden

© Copyright Bolk Assurantiën  
Ontwerp !Kracht | Realisatie Bright Online

Bedankt voor uw bericht

Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.