< terug naar overzicht

Maak even € 0,01 over..DUS NIET

Maak even € 0,01 over zodat ik weet dat je te vertrouwen bent…

U heeft een nieuwe telefoon gekocht en denkt ‘laat ik mijn oude te koop zetten op Marktplaats’. Al snel krijgt u meerdere reacties. Eén van de personen biedt gelijk de vraagprijs, vraagt u om het gesprek voort te zetten via WhatsApp en geeft aan dat hij de telefoon graag wil laten verzenden in plaats van hem te komen ophalen. Maar omdat hij eerder vervelende ervaringen heeft gehad met handelen op Marktplaats, vraagt hij of u eerst even € 0,01 wilt overmaken via een betaalverzoek. Zo weet hij zeker dat uw naam en rekeningnummer kloppen wanneer hij het geld overmaakt.

U kunt zich goed voorstellen dat de potentiële koper die extra zekerheid wil na zijn eerdere negatieve ervaring. En die cent overmaken is maar een kleine moeite, dus u gaat akkoord. U klikt op de betaallink en vult uw codes in. Vervolgens blijft uw gesprekspartner stil. Wanneer u later toevallig eens op uw rekening kijkt, slaat de paniek toe: u ziet allemaal transacties die u niet herkent en uw saldo staat ineens bijna op 0…

Phishing via een valse betaallink

Dit is een voorbeeld van phishing via een valse betaallink. De klant denkt een écht betaalverzoek te hebben gekregen, maar is via de link in het betaalverzoek op een phishingsite terecht gekomen. Daar lijkt het alsof er een betaalverzoek wordt geaccordeerd, maar in werkelijkheid koppelen de criminelen met de responscode van de klant een mobiele app aan de betaalrekening. De fraudeurs hebben daarmee toegang tot de rekening en kunnen allerlei overboekingen doen.

Ontmasker de oplichter

Gelukkig zijn er signalen waardoor u een vals betaalverzoek kunt herkennen.

  1. Heeft u de Mobiele Bankieren app? Bij een echt betaalverzoek opent de app automatisch. Als de link naar een phishing-site gaat, gebeurt dit niet.
  2. De potentiële verkoper zet u onder druk: de deal gaat niet door als u niet mee wilt gaan in zijn verzoek. Maar onthoud: u hoeft nooit te betalen om geld te kunnen ontvangen.
  3. De link: die is anders dan de link die u normaal gesproken krijgt bij een betaalverzoek.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wees dus extra alert als een (ver)koper op bijvoorbeeld Marktplaats ineens wil wisselen van communicatieplatform en u vraagt om ‘een bewijs van betrouwbaarheid’. Niet alleen het overmaken van een klein bedrag, maar ook de vraag of u een kopie van uw ID-kaart of rijbewijs wilt delen is verdacht, net als een verzoek om het doorgeven van uw beveiligings- of bevestigingscodes.

Meer weten over veilig bankieren? Kijk dan hier.


Bron: RegioBank