< terug naar overzicht

Kijk uit voor Pas-opstuur fraude!

Spoofing, ransomware, identiteitsfraude. Het zijn allemaal vormen van fraude. Zo ook de Pas-opstuurfraude: criminelen proberen u geld afhandig te maken door u te misleiden om zelf uw pas op te sturen of af te geven. Hoe verloopt deze misleiding? Waar kunt u pas-opstuurfraude aan herkennen en hoe kunt u zich wapenen tegen deze vorm van fraude?

Een voorbeeld van pas-opstuurfraude

Het lijkt alsof u een e-mail heeft ontvangen van ICS. De mail is zo goed nagemaakt dat het net echt lijkt. In de e-mail staat dat uw Card bijna verloopt, men verzoekt u online een nieuwe aan te vragen door op de bijgevoegde link te klikken. Ook de website waar deze link u naartoe brengt, lijkt precies op die van ICS terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. De website is van de criminelen. Op deze website wordt u gevraagd uw persoonsgegevens, Card-gegevens en huidige pincode in te vullen en een nieuwe pincode te kiezen. U krijgt vervolgens de opdracht uw huidige Card op te sturen en er wordt gezegd dat u zo snel als mogelijk uw nieuwe Card ontvangt. 

Dit hele proces lijkt betrouwbaar, maar is in feite de Pas-opstuurfraude. Na het invullen van deze gegevens en het opsturen van uw Card hebben de criminelen alle benodigde informatie om frauduleuze transacties uit te kunnen voeren. Let dus goed op dat u hier niet in meegaat en bel ter controle altijd ICS of uw bank.

Belangrijke tips

Bescherm uzelf tegen fraude en zorg dat u weet hoe criminelen u proberen te misleiden.

– Voer nooit de pincode van uw Card in op een website of geef uw pincode nooit door aan een onbekende. De pincode gebruikt u alleen wanneer u geld nodig heeft uit een geldautomaat of wanneer u een betaling doet via een betaalautomaat. ICS of een andere bank vraagt nooit om uw pincode.

– Is uw Card bijna verlopen? ICS stuurt automatisch een nieuwe Card op wanneer dat nodig is. U hoeft daarvoor nooit uw oude pas op te sturen.

– Maak uw Card onbruikbaar door uw oude Card dwars door de chip door te knippen en gooi de Card weg.

– Uw Card verloopt op de datum die op de kaart staat. Dit kan nooit zomaar een andere datum worden.

Heeft u het vermoeden dat criminelen uw pincode kennen? Neem dan direct contact op met ICS of uw bank.


Bron: ICS (International Card Services)

Meer informatie? Neemt u dan contact met ons op via telefoon 0541-662565 of via email info@bolkassurantien.nl