< terug naar overzicht

Coronavirus: vergoeding van annuleringskosten

Het aantal besmettingen van het coronavirus neemt toe. De verzekeraars houden de ontwikkelingen goed in de gaten. Heeft u een reis geboekt naar een gebied waar het coronavirus heerst? Het kan zijn dat er maatregelen zijn getroffen die invloed hebben op uw reis. Vervelend natuurlijk! 

Het Coronavirus

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden.  Ook in andere landen, binnen en buiten Europa, dook het virus eerder al op.
De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.
Het virus verspreidt zich middels hoesten of niezen; kleine druppels met het virus worden ingeademd of bereiken via de handen de slijmvliezen van neus, mond en/of ogen. Het virus kan een beperkte afstand tussen twee mensen overbruggen. Deze virusdruppels zijn relatief zwaar waardoor zij neerslaan binnen een afstand van twee meter. Vermindering van contact tussen personen gaat verspreiding van het virus tegen.

Symptomen nieuw coronavirus
De eerste ziekteverschijnselen bestaan onder andere uit:
• Koorts (temperatuur hoger dan 38 graden Celsius), rillingen.
• Luchtwegklachten: hoesten, keelpijn, niezen, verstopte neus of loopneus.
• Problemen met ademhalen.

Er bestaat een kans op besmetting met het nieuwe coronavirus (COVID-19) indien men:
• contact heeft gehad met een besmet persoon.
• in een risicogebied is geweest.

Verspreiding coronavirus voorkomen
De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
– Was je handen regelmatig met water en zeep
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik direct weg
– ‘Groeten zonder aanraken’, waaronder geen handen schudden of ander direct contact

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Gaat u binnenkort naar een gebied waar code rood of oranje van kracht is vanwege het coronavirus?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen af. Zo heeft het ministerie vanwege het coronavirus voor verschillende gebieden code rood of code oranje afgegeven. Code rood betekent een negatief reisadvies en bij code oranje is het advies om alleen te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Op de site www.nederlandwereldwijd.nl/landen kunt u nagaan of en welke veiligheidsrisico’s er voor een bestemming gelden. Is er een veiligheidsrisico? Dan kunt u bij het kopje “veiligheidsrisico’s” lezen om welke reden het advies is afgegeven.

Dit kunt u doen:

1. Heeft u de reis geboekt via een reisbureau of luchtvaartmaatschappij? Dan is het goed om na te vragen bij die organisatie of u de reis kosteloos of tegen geringe kosten, kunt annuleren. Dat geldt in ieder geval voor reisorganisaties die zijn aangesloten bij de ANVR (de brancheorganisatie voor reisinstanties).

2. Kunt u uw reis niet of niet volledig kosteloos annuleren via een reisorganisatie? Neemt u dan contact met ons op. Wij gaan dan voor u na of er dekking is op uw reis- en/of annuleringsverzekering.

Meer weten?

Neemt u dan gerust contact met ons op via:

Telefoon: 0541 – 66 25 65

Email: schade@bolkassurantien.nl

App: 06 – 579 546 05