< terug naar overzicht

Alarm op je auto? Denk aan het certificaat.


Heb je een auto waarin een alarmsysteem is ingebouwd? Dan heb je als het goed is een certificaat waarin staat dat het alarm van je auto goedgekeurd is. Dit certificaat is maar 3 jaar geldig. Je moet zorgen dat het certificaat in orde is, anders kun je bij diefstal problemen krijgen met de uitkering van de schade bij je autoverzekering.

Beveiligingsklassen

Goedgekeurde alarmen krijgen een certificaat van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). SCM heeft een indeling gemaakt van de verschillende beveiligingsklassen die er zijn. Vanaf 1998 hebben nieuwe auto’s standaard het meest eenvoudige beveiligingssysteem. Auto’s die gevoelig zijn voor diefstal, bijvoorbeeld omdat ze duur of zeldzaam zijn, hebben vaak een uitgebreider beveiligingssysteem.

Certificaat slechts 3 jaar geldig na inbouw

Na de inbouw van het alarmsysteem is het certificaat dat je hiervoor krijgt maar drie jaar geldig. Daarna moet het systeem jaarlijks gecontroleerd worden om het certificaat te behouden. Jouw verzekeraar kan – zeker bij duurdere auto’s – minimale beveiligingseisen stellen. Als je auto gestolen wordt en je kunt geen geldig certificaat van je alarm laten zien aan je verzekeraar dan kan dat tot lastige discussies leiden. En in het ergste geval kan je verzekeraar besluiten de schade niet te vergoeden. Met een geldig certificaat laat je namelijk zien dat je alarmsysteem in prima staat was op het moment van de diefstal.

SCM beveiligingsklassen

De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) heeft een indeling gemaakt van de verschillende beveiligingsklassen die er zijn. Beveiligingssystemen die voldoen aan de eisen van de SCM krijgen een certificaat.

Klasse 1
Alle auto’s vanaf 1998 hebben standaard minimaal een klasse 1-beveiliging. Deze beveiliging bestaat uit een startonderbreker: deze blokkeert je startmotor en je brandstofvoorziening.

Klasse 2
Deze beveiliging heeft startonderbreker en reageert op gerommel aan je auto (inbraakdetectie). Je alarm (sirene) gaat af en je lichten gaan knipperen.

Klasse 3
Dezelfde beveiliging als klasse 2 uitgebreid met hellinghoek detectie. Dit betekent dat het alarm afgaat zodra je auto bijvoorbeeld met een krik wordt opgetild om de velgen te stelen.

Klasse 4
Hetzelfde als klasse 3 uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Zo’n systeem kan de positie van je auto bepalen en doorgeven aan een meldkamer. Dit systeem gaat aan door een beweging van de auto (bewegingssensor) of wordt op afstand aangezet na een diefstalmelding van de eigenaar. Zo kan dus worden achterhaald waar de auto zich bevindt.

Klasse 5
Hetzelfde als klasse 4 met het verschil dat het voertuigvolgsysteem altijd direct aangaat, zodra het alarm afgaat.

Vragen?

Heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op via Telefoon 0541-662565, Email info@bolkassurantien.nl of App 06-57954605.